Wat is gedecentraliseerde financiering (DeFi)?

Het traditionele financiële systeem is gecentraliseerd, wat betekent dat transacties via vertrouwde derde partijen zoals banken lopen. Dit brengt het risico met zich mee dat tussenpersonen worden gehackt en fondsen worden gestolen, onder andere. Het ecosysteem van gedecentraliseerde financiering (DeFi) heeft als doel het financieringsproces te decentraliseren, waardoor het veiliger en goedkoper wordt voor gebruikers. Er zijn verschillende platforms die gedecentraliseerde financieringsmechanismen aanbieden. Elk heeft zijn eigen focus en gebruikscasus, maar ze proberen allemaal hetzelfde probleem op te lossen: hoe kunnen we een derde partij vertrouwen met ons geld en er toch controle over houden? Laten we deze DeFi oplossingen eens in meer detail bekijken.

Wat is dapp financiering?

Een dapp is een gedecentraliseerde applicatie. Het is een applicatie gebouwd bovenop een blockchain die geen gecentraliseerde derde partij nodig heeft. Een dapp zal vaak hand in hand gaan met smart contracts: een juridisch bindende overeenkomst die wordt uitgevoerd op de blockchain zodra een of meerdere partijen aan hun verplichtingen hebben voldaan. In de context van DeFi, verwijst een dapp naar het financieren van een project met behulp van een gedecentraliseerd systeem. Met een gedecentraliseerd systeem hebben gebruikers directe controle over hun geld en is het systeem zo gebouwd dat geen enkele tussenpersoon controle heeft over het geld.

ETH len

ETH len is een gedecentraliseerd peer-to-peer (p2p) leenplatform op de Ethereum blockchain. ETH len verbindt leners met leners en stelt hen in staat een lening te creëren op het platform door de voorwaarden van de lening te specificeren. Zodra alles is overeengekomen, wordt de lening gefinancierd door ETH len en wordt de verplichting overgedragen aan de lener. Zowel de kredietgever als de kredietnemer kunnen de voortgang van de lening in real time volgen via de website of mobiele app. Als de kredietnemer zich niet houdt aan het overeengekomen betalingsschema, kan de kredietgever ervoor kiezen om het contract af te dwingen door een wanbetaling te triggeren. Dit zal resulteren in de automatische verkoop van het onderpand van de kredietnemer en de verdeling van de opbrengst tussen de kredietgever en de dienstverlener. De dienstverlener is ETH len zelf.

ETH-onderpandlening

ETH onderpandlening gebruikt op Ethereum gebaseerde digitale activa (ERC-20 tokens) als onderpand. Om deel te nemen aan een ETH-onderpandlening, moet u tokens storten in een smart contract. Dit is vergelijkbaar met een borgstelling. Als u niet voldoet aan de verplichtingen die verbonden zijn aan het contract (bijvoorbeeld het op tijd terugbetalen van de lening), zullen de tokens worden verkocht en zal de opbrengst worden verdeeld tussen de geldschieter en de dienstverlener. De dienstverlener zal dezelfde zijn als in het ETH-leningmodel.

Op tokens gebaseerde leningen

Bij token-gebaseerde leningen zal de lener een lening ontvangen in de vorm van een token. Het token zal een vaste prijs hebben en zal gekoppeld zijn aan de waarde van het onderliggende actief. De kredietgever kan beslissen aan welk activum de tokens gekoppeld zijn. Dit is waar token-gebaseerde leningen verschillen van ETH onderpandleningen. Het token-gebaseerde leenmodel is flexibeler dan het ETH onderpandmodel.

Lenen op basis van munten

Bij het uitlenen op basis van munten, ontvangt de lener een lening in de vorm van een bepaald aantal munten. Er is geen vaste prijs verbonden aan de munten. In plaats daarvan worden de munten gekoppeld aan de marktwaarde van een onderliggend actief. Het activum wordt gespecificeerd door de leninggever. Het muntgebaseerde model is zeer gelijkaardig aan tokengebaseerde leningen. Het enige verschil is dat de munten gekoppeld zijn aan de waarde van het onderliggende goed.

Samenvatting

Decentralized Funding (DeFi) verwijst naar het proces van financiering via een gedecentraliseerd platform. Er zijn verschillende modellen van DeFi waarbij het uitlenen gebeurt tussen peers, zonder het gebruik van een tussenpersoon. Er zijn drie hoofdmodellen van gedecentraliseerde financiering: ETH uitlenen, ETH onderpand uitlenen, en token-gebaseerd uitlenen.

Mobiele versie afsluiten