Het FIO protocol, wat moet je er precies over weten?

Het is bij het merendeel van de lezers op deze pagina ongetwijfeld wel bekend dat er binnen de cryptomarkt tal van verschillende protocollen zijn terug te vinden. Eén van deze protocollen is het zogenaamde FIO protocol. Hiervoor geldt dat het een gedecentraliseerde servicelaag is welke kan zorgen voor een efficiënte verbinding tussen de verschillende crypto-eindpunten. Voor heel wat mensen is het nu wellicht niet duidelijk wat deze eindpunten precies zijn. In de praktijk kunnen dit heel wat uiteenlopende zaken zijn. Denk hierbij maar eens aan: 

  1. Wallets; 
  2. Exchanges; 
  3. Andere toepassingen die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van crypto activa;

Voor het FIO protocol geldt dat ze in de praktijk wordt geïntegreerd in bestaande producten. Dit heeft als gevolg dat andere blockchains eigenlijk niets merken van de aanwezigheid van dit protocol. Waarom zou men er nu echter voor kiezen om gebruik te gaan maken van deze servicelaag? Zeer eenvoudig. Ze brengt in de praktijk namelijk een groot aantal voordelen met zich mee. Denk hierbij concreet aan onder meer een verbetering van de homogene gebruikerservaring voor elke blockchain token evenals digitale coins. Dit door een laag van data en confirmaties van transacties aan te bieden aan andere blockchains. Voor alle duidelijkheid, het FIO protocol concurreert niet met andere blockchains. Het stuurt bovendien ook geen transacties naar andere blockchains.

Wat zijn de eigenschappen van het FIO protocol?

Voor elk protocol geldt dat ze in de praktijk bestaat uit verschillende key features. Specifiek geldt voor het FIO protocol dat we een onderscheid maken tussen drie verschillende van deze features. Om welke het dan precies gaat laten we je graag hieronder ontdekken. 

1.) FIO Address

De eerste eigenschap heeft betrekking tot het zogenaamde FIO Address of de crypto handle. Deze zijn in het leven geroepen om de identificatie op een menselijke manier te laten verlopen. Ze zorgen voor een sterk alternatief voor het onleesbare wallet-adres. Voor gebruikers van het FIO Protocol geldt dat het FIO Address van essentieel belang is voor intern gebruik. Dat is echter niet alles. Daarnaast zou ze namelijk ook zeker niet misstaan als vervanging van de toch wel complexe publieke adressen. Niet alleen tokens, maar ook coin adressen worden op deze innovatieve manier heel wat eenvoudiger gemaakt. Je registreren is in de praktijk mogelijk door middel van een applicatie van FIO of middels een platform welke openstaat voor de servicelaag die door het FIO Protocol kan worden gerealiseerd. Voor het controleren van de handles geldt dat er gebruik wordt gemaakt van een private key. Verlies je die private key, dan verlies je ook de crypto handle.

2.) FIO Domeinen 

Voor deze crypto handles geldt dat ze bestaan uit een naam en een domein. Indien je gebruik wenst te maken van het FIO Protocol is zo’n handle onmisbaar. Dit gezegd hebbende is het zo dat je niet persé een domein van FIO dient te bezitten. Zo kan er bijvoorbeeld ook gebruik worden gemaakt van het domein van de wallet. Wil je graag in het bezit komen van een origineel domein? Dan is het mogelijk om een dergelijke handle aan te maken door middel van een NFT of non-fungible token. 

Veel mensen stellen zich dan logischerwijs de vraag of een dergelijke handle eveneens aan bepaalde eisen dient te voldoen. Dat is zeker het geval. Het formaat ervoor is bedacht door FIO. Het begint met de gebruikersnaam gevolgd door een @. Vervolgens sluit je af met het domein. De gebruikersnaam dient over ten minste 3 karakters te beschikken. Het domein moet minstens één karakter hebben. Het maximaal aantal karakters waar rekening mee moet worden gehouden is bij de gebruikersnaam + het domein gelegen op 62.

3.) FIO Requests 

Voor een request geldt uiteraard dat ze in de praktijk gelijk staat aan een zogenaamd verzoek. Het betreft hier aldus een transactie waarbij de begunstigde persoonlijk geld vraagt aan iemand die ervoor heeft gekozen om gebruik te maken van een FIO crypto handle ofwel een FIO address. Niemand heeft de mogelijkheid om deze verzoeken in te kijken. Dit uiteraard met uitzondering van de gebruikers zelf. Ze zijn dus met andere woorden uitsluitend zichtbaar voor de tegenpartijen welke de transactie uitvoeren.

Voor deze FIO request geldt dat ze on-chain wordt opgeslagen. Hierbij vindt er een versleuteling plaats van alle private data. Denk hierbij niet alleen aan het publieke adres, maar ook aan bijvoorbeeld de valuta evenals het bedrag. Voor het versleutelen van deze data wordt gebruik gemaakt van de Diffie-Hellman key exchange methode. De betaler heeft de mogelijkheid om een verzoek af te wijzen of te accepteren. Transacties welke zijn goedgekeurd worden uitgevoerd terwijl afgewezen verzoeken verwerkt worden in de vorm van een statusupdate op de FIO chain.

Tot slot is er nog de FIO Data 

Naast de bovenstaande drie kerneigenschappen bestaat er ook nog zoiets als de FIO Data. Het gaat hierbij echter louter en alleen om de metadata welke wordt gerealiseerd op het moment dat eender welke transactie op de blockchain plaatsvindt. Zal er in de toekomst op een zeker ogenblik sprake zijn van gedecentraliseerde handel? Dan zal er vastgesteld kunnen worden dat je hierbij dus on-chain transactie-informatie zal kunnen opslaan. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om op een eenvoudige manier audits uit te voeren terwijl er sprake is van een versleuteling van informatie. Dat zou in veel gevallen natuurlijk niets minder dan een perfecte oplossing kunnen betekenen.

Mobiele versie afsluiten