De verschillende wallets voor crypto

A budget tells us what we can't afford, but it doesn't keep us from buying it.

De crypto markt is een digitale markt waar verschillende digitale valuta worden verhandeld. Er zijn veel verschillende soorten digitale valuta. Als crypto handelaar moet je goed onderzoeken welke digitale valuta past bij jouw interesses en handelsdoeleinden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken welke digitale valuta de meeste potentie heeft om zich verder te ontwikkelen in de toekomst. Op basis van deze kennis kun je als handelaar gaan starten met het handelen in of investeren in cryptocurrencies.

Starten met handelen in crypto

Als je wilt gaan starten met het handelen in crypto dan kun je verschillende soorten digitale valuta’s kopen via zogenaamde exchanges. Crypto exchanges zijn digitale platformen waarop je cryptocurrencies tegen elkaar kunt uitwisselen of tegen fiatvaluta’s kunt uitwisselen. Fiatvaluta’s zijn bestaande valuta’s zoals de euro of de dollar. Als je eenmaal cryptocurrencies in je bezit hebt dan is het belangrijk dat je deze ergens opslaat. Evenals dat je fiatvaluta’s bewaart in je portemonnee kun je cryptocurrencies opslaan in een digitale wallet.

Op de cryptomarkt zijn ontzettend veel verschillende soorten digitale wallets beschikbaar. De verschillende wallets hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Als handelaar is het belangrijk om te kijken welke wallet het beste past bij jouw handelsgedrag. Wil jij graag overal ter wereld kunnen handelen? Moet jouw wallet bereikbaar zijn vanaf jouw mobiele telefoon? Of wil jij wellicht de wallet die het best beveiligd is? Wat je eisen ook zijn, voor iedere handelaar is er een passende crypto wallet beschikbaar op de markt. 

Cold wallets en hot wallets

Grofweg kunnen crypto wallets onderverdeeld worden in twee soorten wallets: cold wallets en hot wallets. Een cold wallet is een digitale portemonnee die offline werkt of geen internet nodig heeft om te werken. Omdat de cryptomarkt een digitale wereld is die enkel via het internet benaderd kan worden zijn cold wallets één van de meest veilige opties om je cryptocurrencies te bewaren. Immers, via de cryptomarkt hebben hackers geen enkele mogelijkheid om de wallet te bereiken en jouw cryptocurrencies te stelen. Een cold wallet is dus het meest geschikt voor handelaren die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan doordat zij bijvoorbeeld veel cryptocurrencies in hun bezit hebben of enkele cryptocurrencies met een grote waarde bezitten.

Hot wallets zijn tegengesteld aan cold wallets. Hot wallets zijn digitale portemonnees die wel verbonden zijn met het internet. Vaak bestaan deze wallets uit applicaties die je kan downloaden op je telefoon of laptop. Het voordeel van hot wallets is dat deze digitale portemonnees beschikbaar zijn in allerlei variaties. Echter, doordat de wallets verbonden zijn met het internet is het voor hackers makkelijker om dit type wallet te hacken. Desalniettemin staan veiligheid en beveiliging hoog in het vaandel bij de meeste ontwerpers van digitale portemonnees. Veel digitale hot wallets hebben daarom ook goede beveiligingssystemen ingebouwd om hackers buiten te houden.

Cold wallet: de hardware portemonnee

Een hardware wallet is de best beveiligde wallet waarin je digitale valuta’s kunt opslaan. Een hardware wallet bestaat uit, zoals de naam al verklapt, een fysiek apparaat waar je de cryptomunten op kunt bewaren. De wallet is enkel verbonden met het internet op het moment dat je de cryptomunten nodig hebt op de blockchain om bijvoorbeeld te betalen. Omdat je de privépin waarmee je kunt betalen met de digitale valuta invult op de hardware wallet en niet op het internet is het haast onmogelijk voor hackers om deze code te achterhalen en toegang te krijgen tot jouw wallet en cryptocurrencies.

Cold wallet: de papieren portemonnee

Als je handelt in cryptocurrencies dan is het ook mogelijk om je munten op te slaan op een papieren wallet. Een papieren portemonnee op de cryptomarkt is de meest eenvoudige cold wallet die er bestaat. Om een papieren wallet te maken schrijf je simpelweg je privé- en openbare sleutels op een papiertje. Omdat dit papier niet verbonden is met het internet zal het voor hackers lastig zijn om toegang te krijgen tot jouw cryptocurrencies. Echter, op het gebied van veiligheid is het wel belangrijk dat niemand het geschreven papiertje in handen krijgt.

Hot wallet: de mobiele wallet

Ben jij een handelaar die overal ter wereld wil kunnen handelen in cryptocurrencies en die ten alle tijden toegang wil hebben tot zijn of haar wallet? Dan is de mobiele wallet geschikt voor jou! Om via de mobiele wallet toegang te hebben tot jouw cryptocurrencies heb jij enkel een mobiele telefoon en een internetverbinding nodig. Een mobiele wallet bestaat uit een applicatie die je kan downloaden op je smartphone. Het voordeel van deze wallet is dat jij cryptocurrencies ook kan gebruiken om te betalen in een fysieke winkel doordat de QR-code in de wallet gescand kan worden. Een nadeel van deze wallet is dat deze verbonden is aan het internet en daardoor kwetsbaar is voor hackers.

Hot wallet: de desktop wallet

Een desktop wallet lijkt er op een mobiele wallet doordat beide portemonnees bestaan uit applicaties of software die je kunt downloaden op een apparaat. In het geval van een desktop wallet is de digitale portemonnee te downloaden op je laptop of desktop. Omdat de meeste mensen hun laptop of desktop niet ten alle tijden bij zich dragen heb je als handelaar niet ten alle tijden toegang tot deze wallet. Over het algemeen is een desktop wallet wel iets veiliger dan een mobiele wallet. Echter, ook een desktop wallet is verbonden met het internet en blijft daardoor kwetsbaar voor hackers.

Hot wallet: een web- of online wallet

Als veiligheid minder hoog in het vaandel staat bij jou als handelaar dan kun je wellicht een web- of online wallet gebruiken om jouw digitale valuta’s te bewaren. Dit type wallet is het minst veilig omdat je jouw munten met deze wallet digitaal op het internet opslaat. Een voordeel hiervan is dat je snel kan handelen, betalingen snel verlopen en dat je de wallet vanaf elk apparaat dat verbonden is met het internet kan bereiken. Cryptocurrency exchanges bieden vaak web- of online wallets aan. Vanwege de veiligheidsrisico’s wordt aangeraden om kleine hoeveelheden crypto op te slaan in deze wallets.

Mobiele versie afsluiten